More on the web http://www.tug.org/texlive/doc/texlive-cz/live.html

Inštalácia TeX Live

Po vložení CD TeX Live CD do mechaniky CD-ROM, by mal autoštart aktivovať program tlpmgui. Ak tomu tak nie je, kliknite na Štart, potom Spustiť, potom napíšte <písmeno mechaniky>:\setup-win32\tplmgui.exe, (alebo <písmeno mechaniky>:\texlive\setup-win32\tplmgui.exe ak inštalujete TeX z DVD TeX Collection), kde <písmeno mechaniky> je označenie mechaniky s CD TeX Live (alebo s DVD TeX Collection), potom kliknite OK.

Má sa otvoriť inštalačné okno nazvané "Inštalácia TeX Live a podporné nástroje/TeX Live installation and maintenance utility". Obsahuje nasledujúce oddiely: "Hlavné nastavenia/Main customization", "Inštalácia/Install", "Zvoľte schému/Select a scheme", "Zvoľte systém/Select systems", "Adresáre/Directories" a "Voľby/Options".

V oddieli "Adresáre" sa za tlačidlom "CD/DVD" má zobraziť inštalačná mechanika (adresár) (napr., "F:/" alebo "F:/texlive/" pre DVD), ak tomu tak nie je, tak kliknite na tlačidlo "CD/DVD" a zvoľte CD/DVD mechaniku, v ktorej sa nachádza CD TeX Live (alebo DVD TeX Collection).

Adresár, do ktorého chcete nainštalovať softvér, sa dá nastaviť kliknutím na tlačidlo "TLroot". Tento adresár bude na ďalšie použitie nastavený ako premenná prostredia TLroot. Premenné prostredia TEXMFTEMP a TEXMFCNF, ktoré sa zobrazujú hneď za tlačidlami "TEXMFTEMP" a "TEXMFCNF", budú automaticky nastavené počas insštalácie, ale teraz môžu byť ručne prispôsobené kvôli zvláštnym potrebám.

V oddieli "Zvoľte schému" je potrebné kliknutím na prepínač označený názvom inštalačnej schémy (napr. "scheme-gust") zvoliť požadovanú inštalačnú schému Tex Live. Ku každej schéme je priradené tlačidlo "Informácia", zobrazujúce po kliknutí stručný popis odpovedajúcej schémy.

Schéma je rozsiahly komplex súborov určených na rôzne druhy použitia. K dispozícii sú všeobecné schémy pre základnú/basic, strednú/medium a úplnú/full inštaláciu. Ostatné schémy sú buď určené pre jednotlivé združenia používateľov (napr., čo ponúkajú GUST alebo GUTenberg svojim členom) alebo sú aplikačne zamerané (napr. na spoluprácu XML a TeXu). Predvolené schémy môžu byť doplnené. To sa vykoná v oddieli "Hlavné nastavenia" voľbou doplnkových zbierok z ponúk "Štandardný výber/Standard collections" alebo "Výber jazykov/Language collections". Napríklad, kliknutím na tlačidlo "Zvoľ/Select" označené "Štandardný výber" alebo "Výber jazykov" v oddieli "Hlavné nastavenia" je možné vyznačiť doplnkové zbierky, ako napríklad dokumentáciu v rôznych jazykoch, Metapost alebo systém Omega.

POZNÁMKA:

Kolekcie "Ghostscript", "Perl" a "Wintools" sú implicitne zvolené a musia byť nainštalované, ak ich ešte nainštalované nemáte a ste si určite vedomý(á) toho, čo robíte. Je to preto, lebo tieto programy sú požadované mnohými dôložitými nástrojmi. Budú tiež nastavené premenné protredia PERL5LIB a GS_LIB.

Ďalej sa kliknutím na tlačidlo "Zvoľ" označené "Výber jazykov" v oddieli "Hlavné nastavenia" otvorí okno "Výber jazykov", v ktorom môžete zvoliť jazyk inštalácie označením okienka za jazykom.

Ďalej spustíte odpovedajúci proces inštalácie kliknutím na tlačidlo "Nainštaluj" v oddieli "Nainštaluj". Počkajte, až kým neuvidíte oznámenie o úspešnom ukončení inštalácie.

Odkaz na program tlpmgui bude pridaný do menu Štart->Programy->TeXLive2005.

Ak je to potrebné (Win9x/WinME), budete požiadaný(á) reštartovať počítač.

II. Údržba inštalácie TeX Live

Ak už máte nainštalovaný TeX Live, môžete program tlpmgui použiť spolu s CD TeX Live CD/DVD TeX Collection na modifikáciu a údržbu Vašej inštalácie.

Keďže je odkaz na tlpmgui umiestnený v menu Štart->Progray->TeXLive2005, spusťte ho odtiaľto. Ukáže sa okno údržby s názvom "Inštalácia TeX Live a podporné nástroje". Obsahuje rôzne položky: "Pridaj balíky/Add Packages", "Odstráň balíky/Remove packages", "Správa inštalácie/Manage installation", "Odstráň inštaláciu/Remove installation".

"Pridaj balíky" alebo "Odstráň balíky"

Kliknutím na položku označenú "Pridaj balíky" alebo "Odstráň balíky" zvoľte odpovedajúcu funkciu a potom:

1.Kliknite na tlačidlo "Hľadaj/Search" v oddieli "Tlačidlá/Buttons". Zobrazí alebo sa obnoví oddiel "Zvoľte balíky, ktoré treba .../Select packages to..." so zoznamom balíkov, ktoré sa majú inštalovať alebo odstrániť. Po pridaní balíkov sa porovná zoznam nainštalovaných balíkov so zoznamom ponúkaným na Vašom CD/DVD. Zobrazia sa len balíky, ktoré ešte nie sú nainštalované. Je na Vás zvoliť si balíky, ktoré požadujete nainštalovať.

Pri odstraňovaní jednotlivých balíkov bude zobrazený len zoznam nainštalovaných balíkov.

Uvedomte si, prosím, že pred spustením obidvoch činností "Pridaj balíky" aj "Odstráň balíky" sa najprv zobrazia zoznamy kolekcií.

2. Zvoľte balík kliknutím na názov balíka. Označené balíky sú vysvietené. Kliknutím na tlačidlo "Informácia" v oddieli "Tlačidlá" sa v okne umiestnenom v oddieli "Informácia o zvolenej položke/Info on the selected item" zobrazí stručný popis zvolených balíkov. Na súčasné označenie viacerých balíkov podržte stlačený jeden z klávesov Ctrl alebo Shift, kým držíte stlačené ľavé tlačidlo myši alebo posuňte ukazovateľ myšky pri stlačenom ľavom tlačidle.

3. Kliknite na tlačidlo "Nainštaluj" alebo "Odstráň" v oddieli "Tlačidlá" na vykonanie vhodnej činnosti.

"Správa inštalácie"

Funkcie dostupné v položke označenej "Správa inštalácie" sú užitočné na vykonanie potrebných činností, ak chcete pridať podporu jazyka, ktorý nebol zvolený počas inštalácie alebo pridania/znovu vygenerovania formátu, ktorý nebol vyznačený počas inštalácie alebo bol pozmenený po inštalácii.

Je možné vykonať nasledujúce činnosti:
- Obnovenie databázy ls-R
- Vytvorenie formátov (všetkých alebo chýbajúcich/All or Missing)
- Editácia súboru language.dat
- Editácia súboru fmtutil.cnf
- Editácia súboru updmap.cfg

Poznámka: tlačidlom "Zruš/Cancel" alebo "Hotovo/Done" môžete uzavrieť okno Edit...; stlačenie "Hotovo" spustí obnovenie súborov formátov (alebo mapovacích (fontmap) súborov ak ste editovali súbor updmap.cfg) a následne sa obnovia súbory databázy ls-R.

"Odstráň inštaláciu TeX Live"

Položka označená "Odstráň inštaláciu TeX Live/Remove the TeX Live installation" otvorí okno, obsahujúce funkciu, ktorú nemá zmysel popisovať a nevieme, ktoby ju mohol potrebovať a načo slúži ... :-)

V každom prípade, ak na svoje lokálne doplnky máte adresár texmf-local, odstraňovacia procedúra ho nevyčistí a nevymaže veci, ktoré sú v ňom. Inštalačný adresár setup-win32 obsahujúci program tlpmgui a príslušné súbory tiež nebude zmazaný. Na ich skutočné odtránenie musíte vykonať istú ručnú očistu.


2005.10.02 GG, TLu
2005.10.06 20:00 StaW
2005.10.07 00:50 JBL
2005.10.09 12:30 JBL
2005.10.11 21:55 TLu
2005.10.27 01:40 StaW
2005.10.30 11:30 JBu (translation)
2005.10.31 11:45 TLu - html
$Id: helpcs.html 186 2007-01-02 11:05:42Z tlu $